Çocuk İhmal ve İstismarı

Çocuk İhmal ve İstismarı nedir? 


ÇOCUK

İHMAL VE İSTİSMARI

 

ÇOCUK İHMALİ

 İhmal, çocuğa bakmakla yükümlü kimsenin çocuğun gelişimi için gerekli ihtiyaçları karşılamaması veya bu ihtiyaçları dikkate almamasıdır.

 

FİZİKSEL İHMAL

            Çocuğun temel tıbbi ihtiyaçlarının karşılanmaması, çocuğa düzenli ve besleyici öğünlerin, temiz ve yeterli giysinin sağlanmaması, çocuğun bakacak yetişkin bulunmadan uzun süre yalnız bırakılması, çocuğun gece geç saatlere kadar nerede olduğunun bilinmemesi ve umursanmaması, çocuğun terk edilmesi veya kendine zarar verebileceği durumlarda denetimsiz bırakılması.

 

DUYGUSAL İHMAL

            Çocuğa yetersiz ilgi ve şefkatgöstermek, çocuğun aile içinde şiddet ve kötü muameleye şahit olmasına izinvermek, çocuğun suç işleme, saldırganlık gibi uyumsuz davranışlarına destek olmak ya da bu davranışları görmezdengelmek.

 

EĞİTİMSEL İHMAL

            Çocuğun zorunlu yaşa gelmesine rağmen okula gönderilmemesi,18 yaşın altında olmasına rağmen çalışmaya zorlanması, okula devamlılığının sağlanmaması,okula devam etmediği bilinmesine rağmen müdahalede bulunulmaması, eğitimin başarısı için gerekli ihtiyaçların karşılanmaması ve gerekli desteğinsağlanmaması.

 

Çocuk ihmali çocuklara yapılan kötü muamelenin en yaygın şeklidir. Ne yazık ki ihmal, çocuk istismarı kadar görünür bir yara ve iz bırakmadığı için, istismar kadar çok dikkat çekmez ve çoğunlukla ihbar edilmez. Fakat araştırmalar ihmalin de en az istismar kadar zararlı olduğunu, özellikle çocuğun erken beyin gelişimine çok fazla zarar verdiğini göstermektedir.

 

ÇOCUK İSTİSMARI

            0-18 yaş grubundaki çocuğun;  sağlığını, fiziksel gelişimini, psiko-  sosyal gelişimini bilerek veya  bilmeyerek olumsuz etkileyen her  türlü harekete

"ÇOCUK İSTİSMARI"  denir.

 

FİZİKSEL İSTİSMAR

            Çocuğunkazadışısebeplebir yetişkin tarafından yaralanması ve örselenmesidir.

 

DUYGUSAL İSTİSMAR

            Sistemli bir şekilde çocuğun görmezden gelinmesi, aşağılanması, ruhsal sağlığını tehlikeye atacak derecede ağır sözlü tehditler yapılması alay edilmesi vb. duygusal istismar kapsamındadır. Çocuğun benlik saygısını ve duygusal gelişimini olumsuz şekilde etkileyen davranış kalıplarının tamamı duygusal istismar olaraktanımlanabilir.

 

EKONOMİK İSTİSMAR

            Çocuğa bakmakla yükümlü kişinin çocuğu maddi gelir kaynağı olarak görüp çocuktan maddi kazanç elde etme isteğidir (çocuğunçalıştırılması).

 

CİNSEL İSTİSMAR

            Çocuğun, bir erişkinin cinsel gereksinim ya da isteklerinin doyumu için cinsel nesneolarak kullanılması ya da kullanılmasına göz yumulması şeklindetanımlanır.

 

CİNSEL İSTİSMARA UĞRAYAN BİR ÇOCUKTA GÖZLENEBİLECEK DEĞİŞİKLİKLER

cinsel istismara uğrayan çocuklarda travma sonrası stres bozukluğu, depresyon, düşük benlik saygısı, alkol

ve madde kullanımı gözlemlenebilir.

çocukta öfke patlamaları görülebilir.

dikkat dağınıklığı, odaklanamama, içine kapanma gibi durumlar yaşayabilir.

uykuya dalmakta güçlük çekebilir (karanlıktan ya da kabuk görmekten korkabilir)

yaşına uygun olmayan cinsel davranışlar sergileyebilir, cinsel içerikli oyunlar oynayabilir.

çizdiği resimlerde cinsel organları belirgin çizebilir.

yeme ve konuşma bozuklukları gözlemlenebilir.

alt ıslatma davranışı ortaya çıkabilir.

küçük yaş grubu çocuklarda (0-3 yaş) yabancılardan korkma, kıyafetlerini çıkarmak istememe,  anne babaya aşırı düşkünlük, yeme ve uyku bozuklukları gözlemlenir.

 

ÇOCUKLARI NASIL GÜÇLENDİRMELİYİZ!!!

vÇocuklara, güvensiz hissettiren durumlarda kendilerini korumak için gerekirse kendilerine zarar veren kişiden kaçmak, yüksek sesle bağırmak ve onu tekmelemek gibi bazı kural dışı davranışlarda bulunabileceklerianlatılmalıdır.

vÇocuğu tanımadıkları kişilerden hediye almamaları gerektiğini öğretilip, bir yabancı çocuğa hediye vermek istediğinde çocuk da bunu almak istemezse, çocuğa alması konusunda baskıyapılmamalıdır.

vÇocuklara bedenlerinin kendilerine ait olduğunu, özellikle iç çamaşırları ile kapatılan bölgelerinözel bölgeler olduğunu ve kimsenin bu bölgelere dokunma hakkının olmadığı anlatılmalıdır.

vÇocuklara, kimlerin kendisine dokunabileceğine, öpebileceğine ve sarılabileceğine kendisinin karar verme ve "hayır" deme hakkının olduğunu bilmesi sağlanmalıdır.

vÇocuğa yalnızca ihmal/istismar konusunda değil, her türlü zararlı alışkanlıklardan korunmak için HAYIR demeyi bilmesi gerektiği öğretilmelidir.

vÇocuklara her şeye EVETdemesini değil, gerektiğinde HAYIR demesi gerektiği öğretilmelidir.

vBiri çocuğa kötü, rahatsız edici bir şey yaparsa arkadaşlarından ya da büyüklerindenyardım istemesi öğretilmelidir.

vÇocuklara bazı SIRLARIN hiçbir zaman saklanmaması gerektiğiniöğretilmelidir.

DİKKAT

Tüm bunları çocuğa öğretirken çok dikkatli olunması gerekmektedir.

Çünkü panik havasında sıkça yapılan hatırlatmalar ve uyarılar, çocukları insanlardan korkan,  her şeye şüpheyle bakan saplantılı kişilikler halinegetirebilmektedir. Bu bilgileri çocuklara sakin bir konuşma tarzında vermek gerekmektedir.

 

Her vatandaş çocuğa karşı işlenmekte olan istismar suçunu bildirmekle yükümlüdür. Bu hem yasal hem vicdani birsorumluluktur.

ÇOCUK İSTİSMARI İNSANLIK SUÇUDUR!!!! 



Esra DİLİÇIKIK

Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmen

 

 

 

 



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 0  kişi beğendi